Νέος Κλάδος στο ΓΕΕΘΑ – Στα πρότυπα του Ισραήλ οι Ενοπλες Δυνάμεις
Aλλαγές στο σύστημα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πρότυπα του ισραηλινού στρατού, ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Το πρώτο βήμα γίνεται με τη συγκρότηση του Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίαςκαι τη σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.
Οι αλλαγές στοχεύουν στον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών καθώς και στη διεύρυνση της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης στις Eνοπλες Δυνάμεις που προωθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Ο Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας θα αποτελεί τον 6ο Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συγκρότησης. Διευθυντής θα οριστεί ανώτατος αξιωματικός (υποστράτηγος, υποναύαρχος ή υποπτέραρχος) και αποστολή του θα είναι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Το τρίπτυχο
Οπως μαρτυρά η ονομασία του, ο νέος Κλάδος του ΓΕΕΘΑ θα αποτελείται από τρία κύρια αντικείμενα. Τη Μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, την Καινοτομία και την Αμυντική Τεχνολογία. Η Μετεξέλιξη αφορά στον καθορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων σε βάθος χρόνου, η Καινοτομία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και η Αμυντική Τεχνολογία στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.
Οι αξιωματικοί του νέου Κλάδου θα είναι επιφορτισμένοι με τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις, σε διοικητικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Στις αρμοδιότητές τους, θα είναι να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, κυρίως γύρω από τα νέα συστήματα που εμφανίζονται στα πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως τα περιφερόμενα πυρομαχικά, τα μη επανδρωμένα οχήματα στον αέρα, το έδαφος, τη θάλασσα αλλά και κάτω από την επιφάνεια καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και στη συνέχεια θα εξετάζουν την εφαρμογή τους στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Η διαδικασία αυτή θα λειτουργεί και αμφίδρομα. Ο Κλάδος θα συγκεντρώνει τις απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) για νέα τεχνολογικά συστήματα και εξοπλισμούς καθώς και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αν ο Στρατός Ξηράς θέλει ένα νέο αυτόνομο όχημα, θα δίνει στον 6ο Κλάδο τις προδιαγραφές όπως, το έδαφος στο οποίο θα κινείται, τον οπλισμό, τη θωράκιση, τις επικοινωνίες κ.λπ. και στη συνέχεια θα ξεκινά η διαδικασία ελέγχου και υλοποίησης του προγράμματος.
Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας
Στο σημείο αυτό θα ενεργοποιείται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, μια ανώνυμη εταιρεία που θα ιδρυθεί με μέριμνα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και θα έχει ως κύριο αντικείμενο την αναζήτηση εταίρων που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό και την παραγωγή των νέων συστημάτων.
Ο Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας θα δίνει τις προδιαγραφές στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο με τη σειρά του θα αναθέτει σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές, νεοφυείς επιχειρήσεις ή εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτες θα είναι ελληνικές εταιρείες, ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ανάδοχος είναι εταιρεία του εξωτερικού θα προβλέπεται σημαντικό ποσοστό συμμετοχής σε ελληνικές εταιρείες και ιδρύματα.
Ο ανάδοχος ή το σχήμα που θα αναλάβει την υλοποίηση κάθε προγράμματος, θα έχει προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα για να παρουσιάσει το πρωτότυπο, το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογείται από τα Επιτελεία βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί. Αν το πρωτότυπο περάσει τις αξιολογήσεις, θα μπαίνει σε βιομηχανική παραγωγή.
Αναφερόμενος στην ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, ο Νίκος Δένδιας έφερε το παράδειγμα του ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome, το οποίο αναπτύχθηκε από τη συνεργασία αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών για να καλύψει ανάγκες αντιβαλλιστικής άμυνας της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της kathimerini.gr , το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση στη Βουλή. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα θα είναι και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένες από τις αρμοδιότητες της ΓΔΑΕΕ θα περάσουν στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου